piątek, 26 listopada 2010

Raz, dwa, pizza!



Składniki spożywcze:
Porcja na 1 osobę:

mąka bezglutenowa 1/4kg (ja użyłam mąkę Piekarz Balvitenu)
pół paczki drożdży firmy Dr. Oetker
1/4 szklanki wody (lub mleka)
1 żółtko
duża łyżka margaryny
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
oraz dowolne składniki, które umieścimy na pizzy (ja użyłam pomidora i sera brie i kukurydzy)
żółty ser
przyprawy (bazylia, oregano)
czosnek
oliwa z oliwek
koncentrat pomidorowy

Czas przygotowania:
ok 1h


Co robimy:
Ciasto: Do drożdży dodajemy cukier i pół łyżeczki mąki oraz trochę ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia. Resztę wody z margaryną podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści. Do miski wsypujemy mąkę, sól i żółtko oraz dodajemy rozpuszczone drożdże. Lekko mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę z roztopionym tłuszczem, uważając by nie wlać za dużo. Wyrabiamy ciasto, które powinno mieć stałą konsystencję i nie lepić się do rąk. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (można np. włączyć piekarnik na niską temperaturę i tam włożyć ciasto.

Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy w niej czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, sól.
Wyrośnięte ciasto kształtujemy według upodobań. Smarujemy sosem (radzę dać dużo sosu bo ciasto wychodzi raczej suche), posypujemy serem i nakładamy wybrane składniki. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Gotuj Bezglutenowo: Raz, dwa, pizza!