czwartek, 11 listopada 2010
Rolada cytrynowo - żurawinowa
Składniki spożywcze:
Ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki (bezglutenowej albo ryżowej albo kukurydzianej albo ziemniaczanej)
1 łyżeczka bezglutonowego proszku do pieczenia
Krem:
1 masło
6 łyżek cukru pudru
2 żółtka
jogurt naturalny
starta skórka z cytryny i sok z połowy cytryny
dżem z żurawiny (najlepiej lekko kwaśny)
Czas przygotowania:
15 min
Czas pieczenia:
10 min w 180 st.
Co robimy:
Ubijamy 4 białka. Dodajemy 4 łyżki cukru i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtu cały czas miksując. Dodajemy 4 łyżki mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy delikatnie widelcem.
Przekładamy ciasto na blachę i wkładamy do rozgrzanego (do 180st) piekarnika. Pieczemy 10 min. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ścierkę i zawijamy w roladę. Gdy wystygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy dżemem z żurawiny oraz kremem. Krem. Miksujemy kostkę masła. Gdy masło zmięknie i stworzy jednolitą masę dodajemy cukier, żółtka i cytrynę. Potem stopniowo po łyżeczce jogurt. Krem nakładamy na dżem z żurawiny i ponownie zawijamy. Można polać gorzką czekoladą!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Rolada to chyba moje ulubione ciasto. Czerpię ogromną przyjemnośc nie tylko z jedzenia, ale przede wszystkim z przygotowywania!
Ja już ponad 3 lata na diecie. Też dzielę się swoimi bezglutenowymi odkryciami :) zapraszam- www.natchniona.pl
Weronika
Prześlij komentarz