czwartek, 11 listopada 2010

Rolada cytrynowo - żurawinowa



Składniki spożywcze:
Ciasto:

4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki (bezglutenowej albo ryżowej albo kukurydzianej albo ziemniaczanej)
1 łyżeczka bezglutonowego proszku do pieczenia
Krem:
1 masło
6 łyżek cukru pudru
2 żółtka
jogurt naturalny
starta skórka z cytryny i sok z połowy cytryny
dżem z żurawiny (najlepiej lekko kwaśny)

Czas przygotowania:
15 min


Czas pieczenia:
10 min w 180 st.

Co robimy:
Ubijamy 4 białka. Dodajemy 4 łyżki cukru i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtu cały czas miksując. Dodajemy 4 łyżki mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy delikatnie widelcem.

Przekładamy ciasto na blachę i wkładamy do rozgrzanego (do 180st) piekarnika. Pieczemy 10 min. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ścierkę i zawijamy w roladę. Gdy wystygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy dżemem z żurawiny oraz kremem. Krem. Miksujemy kostkę masła. Gdy masło zmięknie i stworzy jednolitą masę dodajemy cukier, żółtka i cytrynę. Potem stopniowo po łyżeczce jogurt. Krem nakładamy na dżem z żurawiny i ponownie zawijamy. Można polać gorzką czekoladą!

1 komentarz:

Natchniona pisze...

Rolada to chyba moje ulubione ciasto. Czerpię ogromną przyjemnośc nie tylko z jedzenia, ale przede wszystkim z przygotowywania!

Ja już ponad 3 lata na diecie. Też dzielę się swoimi bezglutenowymi odkryciami :) zapraszam- www.natchniona.pl

Weronika

Gotuj Bezglutenowo: Rolada cytrynowo - żurawinowa