środa, 17 listopada 2010

Miód z chili na zapiekanym serze


Składniki spożywcze:
ziemniaki
marchewka
czerwona papryka
cebula
ser żółty (ja użyłam rolady ustrzyckiej)
jajko
bezglutenowa bułka tarta
miód
chili w proszku
oliwa z oliwek (ewentualnie olej)
oregano, bazylia, sól

Czas przygotowania:
ok 1 h


Co robimy:
Obrane ziemniaki i marchewkę wkładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek brytfanny. Pieczemy pod przykryciem ok 40 min. (można ziemniaki wcześniej podgotować, wtedy będą się krócej piekły). Później odkrywamy i dodajemy czerwoną paprykę pociętą w paski i wcześniej przesmażoną cebulę oraz przyprawy: oregano, bazylię i sól. Piec jeszcze 15 do 25 min (aż warzywa zmiękną i się przyrumienią).

Ser kroimy na 1cm plastry. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Przypiekamy.
W garnuszku rozgrzewamy miód z łyżeczką chili, którym będzie można polać ser. 
(W wersji "mięsnej" zamiast sera można przypiec pierś z kurczaka)
Polecam! Niepowtarzalny smak.

Brak komentarzy:

Gotuj Bezglutenowo: Miód z chili na zapiekanym serze