sobota, 11 października 2014

ciasto makowe


Od samego rana myślałam o maku. W drodze z pracy do domu zakupiłam tenże już zmielony ,potem przjrzałam pobieżnie przepisy w necie i zafascynowało mnie połączenie maku z jabłkami. I tak szarlotka japońska ze strony  www.przepisnaciasto.net
  stała się ciastem makowym bezglutenowym.


Składniki : mak mielony 200 g
                   cukier pół szklanki
                   olej pół szklanki
                   mąka kukurydziana, też pół szklanki
                   wiórki kokosowe pół paczki ok 50g
                   2 jajka całe
                   2 łyżeczki sody oczyszczonej
                   2 jabłka obrane i utarte na tarce o dużych oczkach
                    bakalie, orzechy, rodzynki ok 100g 


Jak to zrobiłam? 
Mak zalałam wrzątkiem (ok 2 szklanki) i pogotowałam trochę mieszając (ok 10 min) powstała gęsta bryjka, dodałam cukier,olej , zamieszałam, poczekałam aż wystygnie. Dodałam całe jajka ,mąkę z sodą ,kokos i oczywiście znowu wymieszałam. Używałam trzepaczki w kształcie rózgi. Na koniec utarte jabłka i bakalie i znowu wymieszałam!
 Ciasto upiekłam na blaszce 22x30 cm , oczywiście na papierze do pieczenia, Foremkę z ciastem włożyłam do zimnego piekarnika , nastawiłam 180 st i piekłam 1 godzinę.

Ciasto wyszło delikatne , wilgotne i bardzo makowe...myślę że w okolicy świąt polewa czekoladowa mu nie zaszkodzi :)





Brak komentarzy:

Gotuj Bezglutenowo: ciasto makowe